Czekoladowe muffiny z kawałkami czekolady w Wielkanocnym wydaniu.
Składniki: (12 sztuk)
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki kakao
180 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
150 g masła
170 ml mleka
3 jajka
100 g gorzkiej czekolady (lub każdej innej)
Sposób przygotowania:
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę posiekać nożem albo korzystając z blendera i rozdrabniacza do siekania. Jajka zmiksować z mlekiem.
Mąkę, proszek, sodę i kakao przesiać do oddzielnej miski i wymieszać razem z cukrem i cukrem wanilinowym. Zmiksowane jajka dodać stopniowo do miski z suchymi składnikami i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać masło i czekoladę. Jeszcze raz wymieszać łyżką do połączenia składników. Masę przełożyć do papilotek. Piec około 25 minut, aż patyczek będzie suchy.
Propozycja podania:
Ubity serek mascarpone z cukrem pudrem i kolorowe mini jajeczka Milka
N.
Prześlij komentarz