Smaczny i prosty pomysł na drugie śniadanie albo podwieczorek.
Składniki:
125 g mąki
125 ml mleka
1 jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 jabłka
1 marchewka
cynamon
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Obrać jabłka i marchewkę. Obraną marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach tarki, a jabłka na dużych. Tarte jabłka i marchewkę przełożyć do miski, posypać cynamonem, wymieszać i odstawić.
Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać mleko, jajko, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy. Zmiksować lub wymieszać rózgą. Dodać tarte jabłka i marchewkę, wymieszać łyżką.
Smażyć placuszki na patelni posmarowanej olejem, na średnim ogniu po około 2-3 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Można posypać cukrem pudrem.
Propozycja podania:
jogurt i konfitura
Smacznego!
N.
Prześlij komentarz