Proste, szybkie, zdrowe i sycące danie. U nas sprawdza się najczęściej na kolację lub obiad do pracy.
Kasza kuskus z warzywami
Ilość porcji: 2 i pół ;)
Składniki:
kasza kuskus (2 szklanki)
cukinia (1 sztuka)
papryka (1 sztuka)-na zdjęciu 2 sztuki, bo z doświadczenia już wiem, że jedna zostanie zjedzona w trakcie przygotowywania posiłku ;)
świeża natka pietruszki (1 pęczek)
świeża mięta (około 2 łyżek posiekanej)
pomidorki mini cherry, śliwkowe albo żółte, w zależności, które są w lodówce ;)
oliwa z oliwek (ok. 2 łyżek do podsmażenia i około 6-8 do kaszy)
sok z jednej cytryny
odrobina soli i pieprzu do smaku
Sposób przygotowania:
Kaszę kuskus wsypać do miski, zalać posolonym wrzątkiem, centymetr ponad powierzchnię. Przykryć i zostawić na 5 minut. Wymieszać widelcem. Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, pomidorki na połówki. Natkę pietruszki i miętę posiekać drobno. Wycisnąć sok z cytryny. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cukinię i paprykę. Dusić, podlewając wodą. Ciepłe warzywa wymieszać z kuskusem. Dodać pomidorki, pietruszkę i miętę. Doprawić sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Wymieszać i gotowe.
Frytki z batatów
Składniki:
bataty (2 średniej wielkości)
oliwa z oliwek (5 łyżek)
tymianek (2 łyżeczki)
Sposób przygotowania:
Bataty obrać, umyć, osuszyć i pokroić na frytki. Wrzucić do miseczki, dodać oliwę z oliwek i tymianek. Wymieszać. Wyrzucić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.
Można podawać z jogurtem wymieszanym z ziołami i odrobiną soli i pieprzu.
P.S. Jeśli Wasza pomoc kuchenna podjada tak jak moja, pamiętajcie o większej ilości składników. ;)
Smacznego!
N.
Prześlij komentarz