Idealna na rozgrzanie i poprawę humoru. Doskonała zarówno w wersji klasycznej, na ostro, czy z pomarańczową nutą. Można ją zrobić na milion sposobów. Tu tylko cztery, nasze ulubione. Polecam! Pycha!
Klasyczna czekolada na gorąco
Składniki:
(2 porcje)
250 ml mleka 3,2% lub 2%
100 ml śmietany kremówki 30%
50 g dobrej jakości gorzkiej czekolady, z dużą zawartością kakao
szczypta soli (można dodać, aby wydobyć smak czekolady)
W wersji dla dzieci dosładzam albo mieszam pół na pół, czekoladę gorzką z mleczną.
Sposób przygotowania:
Mleko ze śmietanką wlewamy do rondelka i podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do rozpuszczania. Gotujemy. Gdy czekolada będzie miała gładką konsystencję przelewamy do filiżanek. Dekorujemy.
Czekolada z cynamonem
Do połamanej w rondelku czekolady dodajemy 1/2 łyżeczki cynamonu.
Czekolada z cynamonem i chili
Dodatkowo oprócz cynamonu, dodajemy 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili.
Czekolada z pomarańczą
Do klasycznego przepisu dodajemy 1/2 łyżeczki cynamonu, sok z 1/2 pomarańczy i 1 łyżkę startej skórki pomarańczowej.
Smacznego!
N.
Prześlij komentarz