Czekolada na gorąco

piątek, 22 grudnia 2017
data:post.title

Idealna na rozgrzanie i poprawę humoru. Doskonała zarówno w wersji klasycznej, na ostro, czy z pomarańczową nutą. Można ją zrobić na milion sposobów. Tu tylko cztery, nasze ulubione. Polecam! Pycha!


Klasyczna czekolada na gorąco

Składniki: 
(2 porcje)

250 ml mleka 3,2% lub 2%
100 ml śmietany kremówki 30%
50 g dobrej jakości gorzkiej czekolady, z dużą zawartością kakao
szczypta soli (można dodać, aby wydobyć smak czekolady)
W wersji dla dzieci dosładzam albo mieszam pół na pół, czekoladę gorzką z mleczną.

Sposób przygotowania:

Mleko ze śmietanką wlewamy do rondelka i podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do rozpuszczania. Gotujemy. Gdy czekolada będzie miała gładką konsystencję przelewamy do filiżanek. Dekorujemy.



Czekolada z cynamonem

Do połamanej w rondelku czekolady dodajemy 1/2 łyżeczki cynamonu.




Czekolada z cynamonem i chili

Dodatkowo oprócz cynamonu, dodajemy 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili.



Czekolada z pomarańczą

Do klasycznego przepisu dodajemy 1/2 łyżeczki cynamonu, sok z 1/2 pomarańczy i 1 łyżkę startej skórki pomarańczowej.


Smacznego!
N.

Prześlij komentarz